Wifi på hotell - hur säkert är det?

Det har blivit enklare än någonsin förr att koppla upp sig till olika trådlösa nätverk. De finns gratis på hotell och boende i Katrineholm och både restauranger och kaféer låter dig surfa fritt. Det är ett bra alternativ om man vill spara på sin pott med data, eller så är täckningen dålig när du vill kolla på film eller spela på mobilen. 

Hastigheten på wifi på hotell brukar vara ganska bra, och det är svårt att klaga på något som är gratis. Men hur ser det ut med säkerheten? 

Ett paradis för hackare och cyberbrottslingar

Hotell är ofta mål för de som vill spionera och en bra plats att fånga upp data på. Just på hotell bor det ibland företagsledare, chefer eller till och med högt uppsatta politiker och de är åtråvärda mål för brottslingarna. Det är svårt att skydda sig men vi ger ändå några tips:

  • Alla typer av enheter kan drabbas av de risker som finns med öppna nätverk. Smartphone, platta, bärbara datorer - alla är utsatta.
  • Offentliga nätverk ÄR osäkra så var medveten om riskerna.
  • Trådlösa nätverk kan vara falska och har de dessutom döpt det till samma namn som ett legitimt nätverk är det svårt att se skillnad. 

Hur skyddar man sig mot den typen av brottslighet? Använd inte offentliga nätverk om du har information du vill skydda extra mycket. Använd VPN för att skapa en privat tunnel när du surfar via wifi på hotell så är du säker. Besök inte heller sajter där du måste använda lösenord för att logga in. Med detta i bakhuvudet kan du använda wifi när du är ute, men med lite försiktighet. 

25 Aug 2021