Smidiga fönsterbyten

Gamla fönster kan vara fantastiskt vackra och många gånger värda att renovera för att rädda dem. Men ibland så är gamla fönster just det, bara gamla fönster, som borde hamna i en container eller möjligen som en del i ett hemmabyggt växthus. 

Tips: För snabb hjälp att byta fönster i Uppsala - besök Mockfjärds.

Men hur vet man då att det är dags att byta fönster? Det finns saker att hålla utkik efter. Sätt en tänd tändsticka nära fönstret, om lågan fladdrar jättemycket eller till och med blåses ut är det ett tydligt tecken på att fönstret inte håller tätt längre och behöver lagas eller bytas ut. 

Man kan också känna på fönsterkarmarna. Ta en kniv och tryck försiktigt mot träet. Det ska vara ett gott motstånd och kniven ska inte sjunka in i träet. Om det känns svampigt och kniven glider in lätt så är träet fuktskadat och förstört. 

Vad gör man med sina gamla fönster?

När du gör ett fönsterbyte kan det företag som byter åt dig ta med sig de gamla om du vill. Då slipper du fundera på hur du ska göra. Om du inte vill göra på det viset så kan du:

  • Använda dem till ett växthus eller drivbänk
  • Sälja till någon som letar efter gamla fönster
  • Åka till återvinningscentralen med dem

Om du slänger dem på tippen så tänk på att kolla med de som jobbar där så att rutorna hamnar i rätt container. Det är viktigt att slänga dem på rätt sätt.  

10 Feb 2022