Elbilen är här för att stanna

Det finns krafter som jobbar mot elbilen och dess framtid men samtidigt ser vi den ena biltillverkaren efter den andra som går över till elbilar, eller hybrider. När även biljättarna gör på det viset så är det en tydlig signal att det är mer än en fluga. 

Det enda som just begränsar marknaden är räckvidden på elbilarna och det tar för lång tid att ladda. Med en laddbox hemma eller på jobbet så kommer man ofta förbi det bekymret men bara om man inte jobbar som resande försäljare där man behöver köra mellan 45 - 60 mil per dag ibland. 

Hur långt kommer jag på en laddning?

Det är många faktorer som spelar in hur långt man kommer:

  • Bilens tyngd
  • Lasten i bilen
  • Storlek på batteri
  • Ålder på batteri
  • Väder

Man brukar dock säga att en bil som går enbart på el kommer cirka 30 mil på en laddning. Vissa kommer längre än så, men endast ett fåtal kommer kortare. Det är just den här begränsningen som gör att elbilen mött lite motstånd. Men det kommer att bli bättre! Hur kan vi säga så? Se bara på förbränningsmotorns utveckling de senaste 100 åren! Ger vi elbilen samma uppmärksamhet kommer det att bli hur bra som helst. 

Det pågår hela tiden forskning för att ge batterierna bättre kapacitet och det kommer inte dröja allt för länge innan vi kan köra lika långt på en laddning som på en tankning. Även tiden för laddning kommer att bli bättre med åren, och vi kommer få se allt fler laddboxar som går att använda när man är ute på resa. 

20 Jun 2021