Bygg ditt eget kraftverk

Får man verkligen bygga ett eget kraftverk? det är en fråga som många säkerligen ställt sig när de sett sina elräkningar denna vintern. Faktum är att det är fullt tillåtet att bygga ett kraftverk för att skapa elektricitet. Vi har pratat med en elektriker i Linköping för att ta reda på vad som krävs för att börja producera el. 

Tillstånd måste finnas

Vi bor i Sverige! Man kan inte bara bygga något som gör att man få ström till sitt hus utan självklart måste det gå genom myndigheter. Via mark- och miljödomstolen söker man tillståndet och det mot en kostnad på ett par tusen. Absolut lättast är det om det redan finns en gammal kvarn på platsen eller en annan byggnation. 

Saker att tänka på innan anslutning

Du måste alltid kontakta en behörig elinstallatör som gör själva installationen. Den elektriker du väljer kan även sköta all kontakt som krävs för att med elhandelsföretag och skattereduktion.

Andra saker att tänka på är:

  • Tillräcklig fallhöjd för att generera tillräckligt med el. Under 2 meter är oftast inte lönsamt.
  • Kolla upp alla tekniska detaljer och se till att det finns bra instruktioner för anläggningen du köper.
  • Byta elmätare är ett måste då Vattenfall måste kunna mäta den el du producerar och den el du konsumerar. 
  • Du måste ha ett avtal med elhandelsföretag för att få betalt för din egenproducerade el. 
  • Glöm inte skattereduktionen du har rätt till det första året! Läs mer här.

När man producerar el så är det inte för hemmabruk. Man säljer den el man producerar och köper sedan el från sitt elföretag precis som vanligt. Målet är dock att kunna sälja exakt lika mycket som man producerar, eller mer!

3 Mar 2022