Använder du VPN?

Är du en av de som ännu inte anslutit dig till någon av de VPN-tjänster som finns? Varför inte? Det är faktiskt en helt legitim fråga. En vän till mig sade härom dagen att surfa på nätet utan VPN är som att skicka brev med lösenord på en lapp - utan kuvert! 

Den liknelsen är väl inte helt galen, även om det går lite över huvudet på de yngre som aldrig frankerat ett kuvert och gått till en brevlåda för att posta. Det jag försöker få fram är att alla som äger en dator borde se till att skaffa bra skydd med vpn. 

Vilken VPN-tjänst ska man skaffa?

Ja, det är givetvis helt och hållet upp till dig. Det finns ganska många att välja mellan. Många antivirusprogram erbjuder vpn idag, och det kan till och med ingå i ett flertalpaketlösningar med både antivirus, vpn och andra bra skydd för datorn. Avast har ett sånt paket, och även Norton erbjuder liknande upplägg. 

Det första stället att kolla på är alltså där du idag har ditt virusskydd. Vill du istället använda dig av VPN-tjänster som är mer nischade så kan ExpressVPN, CyberGhost eller NordVPN vara bra alternativ. 

Jämför dem gärna med varandra och kolla noga vad som ingår innan du bestämmer dig. Testa gärna de som erbjuder en gratis testperiod först för är du inte helt nöjd så har det ju inte kostat en krona. En bra VPN kostar annars mellan 50 - 150 kronor per månad, och det blir billigare om du låser upp dig på ett år i taget. 

19 May 2021