3 gånger då sci-fi blev verklighet

Många av de tech-prylar vi har idag hade aldrig sett dagens ljus om inte science fiction funnits som genre inom litteratur och film. Det kanske låter vågat eller helt absurt att säga så men tänker du efter så förstår du vad jag menar. Jules Verne skrev om undervattensfarkoster och månraketer flera hundra år innan de blev verklighet. De som sedan skapade dessa på riktigt hade givetvis hans idéer och tankar som inspiration. Här kikar vi närmare på tre andra saker som finns i vår vardag och som först uppfanns i fantasin hos en sci-fi-författare.

Den trådlösa laddaren

Första gången en helt trådlös laddare syntes var i serien "Stargate Atlantis". En grupp forskare har färdats många ljusår till en sjunken stad på en annan planet och hittar där saker som får dem att häpna. En av de sakerna är en platta man kan placera batterier på som då laddas. Detta utvecklades sedan på riktigt och vi kan idag ladda våra mobiler helt trådlöst. Vi behöver dock fortfarande våra elektriker i Uppsala och andra städer för att se till att elen fungerar.

3D-skrivaren

Att kunna tala om för en dator vad man vill ha och sedan öppna en lucka och hämta den saken var länge en fantasi. Star Trek hade en replikator som kunde skapa allt karaktärerna behövde från mat och dryck till vapen, kläder eller andra saker. Vi har idag 3D-skrivaren, som kanske är långsammare, som skapar saker åt oss. 

Robotdammsugaren

Denna idé växte fram redan på 60-talet i den tecknade serien "The Jetsons" som handlade om en familj som levde i framtiden. Där sköttes städning automatiskt och idag, bara cirka 50 år senare, är det en sanning. Från denna idé kommer givetvis även robotgräsklipparen som av många anses vara den bästa uppfinningen sedan skivat bröd! 

21 Apr 2022